H.M. Kung Carl XVI Gustaf till Hallsberg

 
 
H.M. Kung Carl XVI Gustaf
 
Hallå där, det är en stor dag för oss Royalister ;-)
 
Välkomna till Hallsberg

Västra stambanan firar 150 år

I år fyller Västra stambanan 150 år. Det kommer att firas i Hallsberg den 27 september. Först kommer Kungen och talar till Hallsbergsbor, sedan möts svenska järnvägens makthavare - infrastrukturministern, SJ:s ordförande, Trafikverkets generaldirektör och många fler - inte bara för att jubilera utan också för att avhandla framtiden.
 
Västra stambanan stod färdig hösten 1862 och förkortade restiden mellan Stockholm och Göteborg med flera dygn. Premiärturen gjordes av blanda andra Kung Karl XV och kantades av hyllande svenskar efter den 45 mil långa sträckan.

På initiativ av Länsstyrelsen i Örebro län, Hallsbergs kommun och Trafikverket kommer nu Kungen till Hallsberg den 27 september för att högtidlighålla järnvägsinvesteringen.

Dagens första programpunkt är trafikledningstornet på bangården där Green Cargo presenterar tågrangering med mera.

11.30: Ceremoni på Stortorget, nedanför Hallsbergs station. Det blir tal av H.M. Kung Carl XVI Gustaf, landshövding Rose-Marie Frebran, Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm och kommunalrådet i Hallsberg Thomas Doxryd. Ceremonin avslutas med att Kungen signerar en sten som jubileumssymbol för Västra stambanan 150 år.

Det blir musikunderhållning från 10.30 med Kävesta folkhögskola och Skyllbergs musikkår. Alla besökare bjuds på fika. De hembakade bullarna kommer från PeWe konditori och Landals konditori i Hallsberg.

Men dagen handlar inte bara om jubileumsfestligheter utan också om framtiden. Under eftermiddagen samlas nämligen infrastrukturministern, Trafikverkets GD, SJ:s ledning med flera för att inför Kungen och inbjuden publik diskutera hur järnvägen och tågtrafiken ska klara kommande utmaningar. Seminariet är i aulan på Alléskolan i Hallsberg.

- Hallsberg är den största järnvägsknuten och är ett nav för svensk person- och godstrafik. Bangården i Hallsberg är en av landets viktigaste tillgångar för att vi ska klara våra utsläppsmål när det gäller växthusgaser från trafiken. Är det någonstans man ska diskutera järnvägens framtid då är det här, säger landshövding Rose-Marie Frebran.

Datum & tid
Torsdag 27 september kl. 11.30-12.00
Musikunderhållningen startar kl. 10.30

 

Stefan Lejonord fram för mer makt åt kungen ;-)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0